Facebook wordt nu ook gebruikt in WhatsApp-fraude

Het lijkt erop dat er nog meer phishing wordt gepleegd via WhatsApp, iets dat ook wel Whaling wordt genoemd. Nieuw is echter dat ook de Facebook-pagina van het slachtoffer wordt gebruikt om vrienden en kennissen voor de gek te houden.

Facebook-truc

Het gaat erom dat hackers op de Facebook-pagina van hun slachtoffer namens datzelfde slachtoffer schrijven dat er iets is misgegaan met het overzetten van contactpersonen naar een nieuwe telefoon. Vervolgens worden vrienden opgeroepen om het nieuwe nummer op de slaan in hun telefoon, niet wetende dat dat een telefoonnummer van de fraudeur is.

Vervolgens geven deze kwaadwillenden aan via WhatsApp dat ze met spoed geld moeten overmaken maar dat financieel even niet lukt. En natuurlijk de vraag of die andere persoon even wat kan overmaken. Via WhatsApp phishen door te vragen om geld terwijl je je voordoet als iemand anders, dat wordt ook wel whaling genoemd. Het gaat vaak om urgente betalingen die moeten worden verricht, omdat iemand in de problemen zit in het buitenland of simpelweg geen geld heeft.