​Wat is een breinorgasme?

Een tintelend, rustgevend gevoel in het lichaam, opgewekt door filmpjes met daarin het geluid van geknisper, gesmak of gefluister. ASMR-video’s. Psycholoog dr. Anouk Keizer was te gast bij Studium Generale van Technische Universiteit Eindhoven. Anouk is psycholoog en universitair docent aan de Universiteit Utrecht.

In de aankondiging op de website van Studium Generale staat: “De filmpjes met het geluid van knisperend papier of plastic, het schaven van hout, lipgesmak, het tikken met de nagels of het zachtjes fluisteren in de microfoon zijn al enkele jaren een hit op video-sites als YouTube. Ze worden gemaakt door de vele ASMRtists, zoals ze zichzelf noemen. De een vindt de geluiden irritant, de ander wordt er rustig van of ervaart zelfs een aangenaam tintelend gevoel in het lichaam. Een soort breinorgasme.”

Autonomous Sensory Meridian Response

De positieve, fysieke reactie die sommige kijkers op het geluid ervaren heet ASMR – Autonomous Sensory Meridian Response.

Veel mensen kennen het gevoel van tinteling, ontspanning als ze bij de kapper zitten of een massage krijgen. Een bekende uit het verleden is schilder Bob Ross. Bob Ross?

Bob Ross is de bekendste ASMR-kunstenaar. Per ongeluk natuurlijk, want het was nooit de bedoeling om zijn show te bekijken voor ontspanningsdoeleinden. Bob Ross (29 oktober 1942 – 4 juli 1995) was een Amerikaanse landschapskunstenaar. Hij had zijn eigen televisieshow, waar hij zijn technieken onderwees om snel en gemakkelijk te schilderen. Het handelsmerk van de show was de kalme aanwezigheid van Bob Ross en zijn unieke kalmerende stem.

Er is een stille, oh, zo stille revolutie gaande op YouTube die mensen met stress, depressie en slapeloosheid gemakkelijker in slaap laat vallen.” Schrijft Lindsay Kellner in een artikel. Ze vervolgt: “Volgens Google Trends staat het zoekvolume voor “ASMR” en “Autonomous Sensory Meridian Response” op een historisch hoogtepunt. Net als veel wellnesstrends is ASMR op het eerste gezicht behoorlijk raar – vooral voor iemand die niet wordt getriggerd door de video’s. ASMR-luisteraars zijn vaak zelfbewust over hun gewoonte, maar meer mensen komen “uit” over hun liefde en waardering voor ASMR, en destigmatiseren het voor anderen.”

Isabel Meijering

Isabel Meijering is de bekendste ASMR video maker van Nederland met 265.606 volgers. Een wereldwijde bekende is “ASMR Darling” met 2.307.395 volgers en video’s met 31 miljoen views. Het is nu onder veel jongeren een hype en steeds meer ASMR video’s komen online. De meest extreme die ik heb gezien, is een dame die speelt alsof ze tandarts is. Blijkbaar komen sommigen tot rust met tandartsgeluiden.